#hiddink

NOS, 28 februari 2021

Een reportage met Guus Hiddink en Willem van Hanegem. De voetbaliconen spreken op de golfbaan over voetbal, golf, corona, krentenbrood en vaccineren.

Hiddink en Van Hanegem zien onvrede in coronacrisis: 'Of ik een wappie ben?'

https://nos.nl/video/2370630-hiddink-en-van-hanegem-zien-onvrede-in-coronacrisis-of-ik-een-wappie-ben.html

2 months, 1 week ago

Guus Hiddink over oranje
Bron: pal vhs

http://nl.wikipedia.org/wiki/Guus_Hiddink

Guus Hiddink

Guus Hiddink (Varsseveld, 8 november 1946) is een Nederlandse voetbaltrainer en ex-voetballer die momenteel in dienst is van de Russische voetbalclub Anzji Machatsjkala.

Spelerscarrière

Hiddink werd geboren en groeide op in het Oost-Gelderse dorp Varsseveld. Tijdens zijn jeugd voetbalde hij voor de amateurvereniging SC Varsseveld, waar hij op twaalfjarige leeftijd lid werd. Eerder kon dat in die tijd nog niet. Hiddink bleek een technisch begaafde linksbenige middenvelder. In mei 1961 speelde Hiddink, 15 jaar oud, zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal van SC Varsseveld.

Hiddink gaf zijn studie voorrang boven het voetbal en ging na een mislukte poging de HBS af te ronden de CIOS-opleiding volgen. In zijn tweede jaar moest Hiddink stage lopen bij een betaaldvoetbalclub en werd jeugdtrainer bij de Graafschap. Toen hij het CIOS afrondde werd Hiddink ook direct gediplomeerd voetbaltrainer, hij kreeg toen het B-diploma, het één na hoogste toentertijd. Na het CIOS werd Hiddink, door hoofdtrainer Evert Teunissen, benoemd tot full time jeugdtrainer en assistent-hoofdtrainer.

In 1967 degradeerde de Graafschap naar de tweede divisie en werd een nieuwe hoofdtrainer aangesteld, Ad Zonderland. Hiddink speelde al een jaar lang geen voetbal meer, maar Zonderland voegde Hiddink bij de selectie, de spelersselectie dit keer. Na twee jaar in de tweede divisie werd de Graafschap in 1969 kampioen, met Hiddink als topscorer met 22 doelpunten, en promoveerde naar de eerste divisie. Na één jaar eerste divisie kocht PSV Hiddink. Hiddink bleef anderhalf jaar bij PSV, maar een vaste basisplaats veroveren lukte hem niet.

Na PSV keerde hij terug naar de Graafschap waar Piet de Visser destijds de trainer was. Zijn jongere broers René en Karel werden toen ook aan de selectie van de Graafschap toegevoegd. René voetbalde uiteindelijk enkel bij De Graafschap en Karel speelde later ook nog bij FC Groningen en BV Veendam. Hiddink ging dus terug naar de eerste divisie, maar promoveerde in 1973 naar de Eredivisie. Toen de Graafschap in 1977 degradeerde vertrok Hiddink naar N.E.C.. In april 1978 ging hij enkele maanden naar de Washington Diplomats (VS), waarna hij weer voor N.E.C. speelde, om vervolgens weer enkele maanden in de Verenigde Staten te voetballen, nu bij San José Earthquakes, waarna hij wederom terugkeerde naar N.E.C., om uiteindelijk de laatste twee jaren van zijn voetbalcarrière af te sluiten bij de Graafschap.

2 years, 6 months ago