NewPro

channel image

NewPro

newpro

subscribers

★ SPECIAAL DANK ★

Wij zijn NewPro. Het team bestaat uit de project manager Chris, de redactie Marijke, Casting Director Marjoke, cameraman en editor Pepijn, grafisch ontwerp Lydia en creativiteits manager Raoul.

Het team is groeiende en we willen graag samenwerken met organisaties en mensen met het hart op de goede plek.

★ LUISTER OOK DE PODCASTS ★

Soundcloud https://soundcloud.com/user-322560321
Spotify https://open.spotify.com/show/4k5GzAu7zrS7njUdndK5fK
Anchor https://anchor.fm/r-oliemuller

Bedankt voor het kijken

★ ZAKELIJK CONTACT ★

Voor zakelijk contact verwijs ik graag naar de website www.newpro.nl
Music Production by digitalovertones

Een boek schrijven? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

Ken je dat verhaal van die aspirant schrijver die de boel de boel liet en vol inspiratie op een hutje op de hei ging zitten om een debuterende bestseller te schrijven?
Ja? Dan ben ik heel benieuwd naar dat verhaal, want het zal vast niet zo rooskleurig zijn als het klinkt. Ken je het verhaal niet? Dat klinkt logischer, want…
*zeepbel kapot* zo werkt het ook niet.

Wist je dat in Nederland slechts 0,7% van de gepubliceerde auteurs kan leven van zijn royalty’s. En dan hebben we het niet over die ene uitschieter met een vakantiehuis op Ibiza.
Dan hebben we het over een klein aantal auteurs, zo’n 55 schrijvers, die met het schrijven van boeken een modaal jaarinkomen verwerven.
Heb je dus het idee om een boek te gaan schrijven en vervolgens te rentenieren?
Oeps, weer een zeepbel kapot.

Je begrijpt het al. Boeken schrijven is hard werken.
En dat betekent dus ook dat je niet kan zitten wachten op inspiratie of het moment dat je agenda zich opeens spontaan uit zichzelf volledig vrij maakt zodat jij achter je laptop kan gaan zitten.
Wil je een boek schrijven? Wil je écht een boek schrijven? Oké, goed. Maar dan moet je wel aan de bak.

Maar je hebt natuurlijk je baan, je gezin, je partner, je sociale leven en dan ook nog andere hobby’s. Dus dan is dit wellicht niet het goede moment? Misschien toch maar wachten tot je wel tijd hebt?

Wie hou je eigenlijk voor de gek? Als je echt een boek wil schrijven, dan ga je daar tijd voor maken. En dat betekent niet eens per jaar als je vakantie hebt een start maken en er nooit meer naar omkijken…
Als je echt wilt schrijven, zul je het moeten plannen. Bij voorkeur zorg je dat je elke dag een moment hebt om even te schrijven.
Dat hoeven geen hele hoofdstukken te zijn, maar elke dag schrijven zorgt ervoor dat die linker hersenkwabben lekker actief blijven.
Hoe meer je schrijft, hoe bedrevener je wordt.

Maar de wanhoop, de ellende! Want hoe maak ik dan tijd? h..

Inspiratie: hoe kóm je erop?

Even terug naar die amateurschrijver in dat hutje op de hei. Weet je nog dat die daar - getroffen door inspiratie - zijn eerste bestseller schreef om vervolgens te gaan rentenieren?
Ik had je al uit de droom geholpen dat het schrijversvak niet zo romantisch is als dat. In een vlaag van inspiratie alles aan de kant zetten om een goedverdienende bestseller te schrijven waarvan je vervolgens kan leven.
Zal ik dan nog maar een zeepbel doorprikken? Wachten op inspiratie is onzin.
“If you wait for inspiration to write you're not a writer, you're a waiter.”
Dan Poynter, een amerikaanse auteur, zei het al eens: als je wacht op inspiratie dan ben je iemand die wacht, geen schrijver. Inspiratie komt je niet magisch aanvliegen, het raakt je niet op een dag waarna er zomaar een boek uitrolt. Schrijven is hard werken. Het komt niet aanwaaien. Wachten op inspiratie is dus onzin. Sorry.

Maar heb je dan geen inspiratie nodig om iets te kunnen schrijven, hoor ik je denken? Natuurlijk wel, maar het woord inspiratie is wellicht wat misleidend. Het klinkt magisch, wonderlijk en haast poëtisch. Misschien moeten we het een idee noemen. Ja, dat is het. Je hebt een idee nodig. En dat idee kan overal vandaan komen…

Een idee voor een boek kan bijvoorbeeld ontstaan omdat je zelf iets hebt meegemaakt. Maar het kan ook komen wanneer je een mooi lied hoort, iemand anders jou een verhaal vertelt, je een film kijkt of gewoon een beeld wat je ziet als je ‘s ochtends naar het werk rijdt.
Inspiratie - vooruit, we noemen het toch even zo - kan overal vandaan komen. Als schrijver is het juist de kunst om het te vinden in alledaagse dingen: een opmerking, een blik of een nieuwsbericht. En dan is het er. Het idee. Maar dan ben je er nog niet. Je moet het idee uitwerken, karakters bedenken en verhaallijnen uiteenzetten, oftewel: plotten.

En dan kom ik op de conclusie waar Dan Poynter al eerder op kwam. Als je wacht op inspiratie ben je iemand die wacht, geen schr..

Iedereen kan schrijven, toch? Vanaf groep 3 leren we allemaal de woordjes, het alfabet en hoe we op een nette manier iets op papier kunnen zetten. Toch blijkt het niet zo gemakkelijk. Want de Nederlandse taal is er één met ontzettend veel regels, geschreven en ongeschreven. Wil je toch graag goede content online plaatsen zonder daar hele studies aan te wijden? Goed nieuws! In ‘Making the content’ lichten we een tipje van de sluier over de belangrijke regels voor goede, online teksten. In deze blog: AIDA. Lees je even mee?
AIDA?

Nu hoor ik je al denken. AIDA? Is dat niet die musical? Klopt, maar daar hebben we het niet over natuurlijk. De AIDA formule is een perfecte en snelle methode om te zorgen dat jouw marketingteksten in kwaliteit verbeteren. Het geeft je een handvat, een soort houvast wanneer je jouw online tekst wil schrijven. Nieuwsgierig?

AIDA staat voor Attention, Interest, Desire, Action. Vier belangrijke pijlers voor elke tekst waarmee jij jouw doelgroep wil bereiken. We nemen ze even door.
Attention
Je hebt niks aan een goede online tekst als je de aandacht van je lezer niet kan grijpen (en behouden daarna). Het eerste onderdeel van je tekst moet dus gericht zijn op de aandacht trekken. Online lezers doen er gemiddeld 3 seconden over om te beoordelen of ze verder willen lezen of niet. Bij vrouwen is dit 2 seconden, bij mannen 4 seconden. Het is daarom ontzettend belangrijk om jouw online tekst op de juiste wijze te beginnen. Dit doe je bijvoorbeeld door een pakkende eerste zin die nieuwsgierig maakt of een vraag die herkenning oproept. Zorg dat je opvalt, zodat je de aandacht van de lezer grijpt.
Interest
Wanneer je de aandacht eenmaal hebt getrokken, wil je hem natuurlijk houden. Jouw bezoeker blijft op jouw pagina om verder te lezen, mooi. Maar wat is de volgende stap? Zorg dat jouw lezer geboeid blijft: dan kun je doen door iets meer over jezelf te vertellen, waarom ben jij een autoriteit op dit gebied? Stel vragen die herkenbaar zijn voor d..

Iedereen kan schrijven, toch? Vanaf groep 3 leren we allemaal de woordjes, het alfabet en hoe we op een nette manier iets op papier kunnen zetten. Toch blijkt het niet zo gemakkelijk. Want de Nederlandse taal is er één met ontzettend veel regels, geschreven en ongeschreven. Wil je toch graag goede content online plaatsen zonder daar hele studies aan te wijden? Goed nieuws! In ‘Making the content’ lichten we een tipje van de sluier over de belangrijke regels voor goede, online teksten. In deze blog gaan we het hebben over het gebruik van humor. Lees je even mee?
Humor in je tekst
Het gebruik van humor in online teksten kan ontzettend goed werken. Het kan het ijs breken, vertrouwen kweken en bovendien zorgen voor goodwill bij de lezer. Iedereen houdt immers van lachen en wanneer je dezelfde humor in een ander herkent, is er vaak snel sprake van vertrouwen en een band. En dat wil jij natuurlijk als bedrijf ook. Het toepassen van humor is daarom ook een ontzettend goede methode om lezers - en dus klanten - aan je te binden.
Not my cup of tea
Dus jij gaat vanaf nu jouw teksten doorspekken met grollen en grappen? Liever niet. Het gebruik van humor komt erg nauw. Sowieso wil je het niet te veel gebruiken: je wilt immers wel serieus genomen worden, toch? (tenzij je een uitzendbureau’s voor clowns bent natuurlijk.) Doseer daarom je humor in jouw online tekst, soms is een goede punchline al genoeg.

Wees smaakvol. Gebruik geen grove humor en voorkom grappen en zinspelingen waarmee je het risico loopt om iemand te beledigen. Maak geen grappen over uiterlijke kenmerken, etniciteiten of indrukwekkende gebeurtenissen uit de geschiedenis of het nieuws. Deze werken vaak al snel averechts.

Meme’s en gif’jes zijn helemaal van deze tijd. Wellicht passen ze ook in jouw online marketingstrategie. Ze kunnen een perfecte manier zijn om de aandacht te trekken van jouw lezer en ze even te laten lachen, terwijl jij jouw boodschap overbrengt.
Nu weet je het

Zo, nu weet je de basisrege..

SHOW MORE

Created 4 years, 5 months ago.

5 videos

Category Business & Finance

NewPro geeft jouw bedrijf een gezicht, een betrouwbare uitstraling. We maken jouw content persoonlijk op veel manieren: blogs, vlogs, podcasts, animaties… dat waar we samen met jou op uit komen. Voor we aan de slag gaan, willen we graag alles van jouw bedrijf weten. Wie is het bedrijf? Wat is de sfeer? Wat wil je uitstralen? Wat is hiervoor nodig? Wat moeten jouw klanten weten? Hoe kunnen we ze dit vertellen? Waar kom je er zelf niet aan toe?

Kennismaken gaat over ontmoeten, van mens tot mens. Jij leert ons kennen, wij leren jou en jouw bedrijf kennen. En vanuit deze ontmoeting maken we samen een plan om jouw bedrijf dát gezicht te geven met een persoonlijke en betrouwbare uitstraling.